Muziek

 

Muziek is een vorm van kunst

Heb je jezelf ooit afgevraagd waar al die muziek waar je naar luistert, vandaan komt? Bijna overal waar je komt hoor je wel muziek: in de bus, in winkelcentra maar ook in de wachtruimte bij de tandarts. Waar komt het vandaan? Wie heeft het gegenereerd? Heeft het een bericht?

Tegenwoordig is er een grotere drang om naar muziek te luisteren. Ben je up-to-date met de laatste trends? Dat is niet gek meer in deze tijd. Zelfs op tv, vooral tijdens reclameblokken krijg je de nieuwste deuntjes te horen. Je wordt dagelijks blootgesteld aan andermans kijk op de wereld; je bent up-to-date, ongeacht wat je doet. En je weet het eigenlijk niet eens.

Muziek is een vorm van kunst die elke dag weer terugkomt.

Kunst, in welke vorm dan ook, wordt gemaakt door een persoon, of een groep getalenteerde personen. Meestal zijn het gewone mensen, die hun mening willen geven over de huidige tijd. Kijk bijvoorbeeld naar Marco Borsato die zingt over liefde en verdriet. Hij brengt zijn eigen verhaal over op zijn eigen manier. Dit is dus een heel effectieve manier om een boodschap over te brengen aan een groot publiek. Muziek kan erg goed zijn voor je brein. Het stimuleert bepaalde gedeeltes in je brein die handig zijn tijdens het leren, lezen of om over een verloren liefde heen te komen.

Studenten die betrokken zijn bij de kunst, hebben enorme academische voordelen ten opzichte van andere studenten. Kunst inspireert kinderen om uit te blinken binnen en buiten de klas. Het helpt studenten om op school te blijven, verhoogt de motivatie, en verbetert het gedrag en de aanwezigheid. En het verbetert ook nog eens de schoolprestaties.

 

 

Over de therapeutische werking van muziek en andere voordelen

Muziek is voor veel mensen geluid dat ze op de achtergrond horen als ze aan het werk zijn of waar ze gedachteloos naar luisteren. Maar muziek kan ook een therapeutische werking hebben, die bijdraagt aan een evenwichtige houding. Een aantal van de voordelen van het luisteren naar muziek zijn:

  • Muziek helpt je te ontspannen en emoties en (on)rust te reguleren. Muziek luisteren kan dan ook bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van de slaapkwaliteit
  • Het is een veilig, troostend, motiverend en niet-belastend therapeutisch hulpmiddel met veel bewezen psychologische voordelen
  • Het kan depressieve symptomen en angstklachten aanzienlijk helpen verminderen
  • Het kan actief ingezet worden bij therapie, zoals bij dementie (zingen van kinderliedjes)
  • Het luisteren naar muziek kan bijdragen aan het verminderen van pijn en het verbeteren van de stemming. Er zijn bijvoorbeeld experimenten gedaan, waarin patiënten sneller herstelden na een operatie als zij muziek te horen hadden gekregen
  • Muziek kan leiden tot ontspanning en vermaak, en kan zelfs leiden tot een hoger IQ.

Opvallend is wel dat het soort muziek niet zoveel uitmaakt: of het nu blues, Nederlandstalig, hardrock of r&b is, het effect is in alle gevallen zichtbaar. Tenminste, als de luisteraar het soort muziek dat hij of zij hoort, kan waarderen. Als je een hekel aan r&b hebt, is luisteren naar r&b niet zo heel rustgevend…

Zelf muziek maken heeft nog een aantal andere voordelen:

  • Het kan helpen bij het verbeteren van de concentratie en het geheugen
  • Het kan bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen en het verbeteren van de motorische vaardigheden.

Kortom, de therapeutische werking van muziek is afdoende bewezen, maar daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk en lekker om te horen. Zet het geluid alleen niet te hard…