Schilderen

 

Jij kan ook schilderen!

Schilderen heeft op een hoop mensen een kalmerend effect. Daarom wil je dat het maken van je kunstwerk soepel verloopt zonder slordigheidsfoutjes. Heb je een mooi park voor je deur? Maak eens een foto van iets waar je normaal geen aandacht aan besteedt. Print de foto dan uit en probeer hem na te maken op je eigen manier. Je zult versteld staan van wat de mogelijkheden zijn. Voordat je zomaar begint met schilderen, zijn er een aantal dingen die je niet moet vergeten. Zo kun je van jouw kunstwerk gegarandeerd een topwerk maken. 

1. Canvas voorbereiden
Bij het kopen van een canvas moet je nagaan hoe groot je het schilderij wilt maken. Ben je van plan een landschap te maken? Dan is het verstandig om te zorgen dat je een groter canvas gebruikt dan wanneer je een zelfportret maakt. Strijk eerst je canvas uit of gebruik een voorgestreken canvas. Het klinkt waarschijnlijk logisch, maar haal het plastic van je canvas. Sommige mensen vergeten dit..

2. Bepaal de stemming van je canvas
Veel kunstenaars kiezen ervoor om een complete achtergrond kleur op hun canvas te zetten. Zo kun je wanneer je de zee namaakt, een grijze tint op het doek geven als basis. Dit element kan de sfeer van het schilderij drastisch veranderen. Een helderwit canvas is bijvoorbeeld niet toepasselijk voor een humeurig, stormachtig schilderij. Dat ene laagje lichtgrijs kan je een goed oppervlak geven om je gewenste look te creëren.

3. Hoe ga jij te werk?

Hoe ga je schilderen? Geef je de voorkeur aan een ezel, waar het canvas rechtop staat of in een kleine hoek kan staan? Of werk je beter met het canvas op een vlak oppervlak, pal naast je palet?

Er is geen goede of foute keuze, maar je zult je kunstwerk veel gemakkelijker kunnen maken als je je werkruimte van tevoren goed voorbereidt. Zorg dat je penselen, paletmessen, water en andere schildersbenodigdheden die je denkt nodig te hebben, klaar legt. De kleine hoeveelheid tijd die het kost om deze “benodigdheden” samen te stellen, zal het schildersproces veel aangenamer maken.

4. Kies de juiste kwast

Bepaalde penselen zijn beter voor canvasschilderen dan andere. De standaard waterverfborstels worden bijvoorbeeld levend ‘gegeten’ op het stevige canvasoppervlak. Ze zijn te zacht om effectief te schilderen. In het algemeen zullen borstels die speciaal zijn ontworpen voor acryl of olieverf, een betere keuze zijn. Je hebt dan langere handgrepen en stijvere borstelharen om de dikkere verf beter op het doek te houden en te verspreiden.

5. Zorg voor een veilige, droge plek
Wanneer je klaar bent met je eigen kunstwerk, is het tijd om je doek te drogen. Dit is een zorgvuldig proces dat je niet fout wilt laten gaan. Zorg ervoor dat voordat je begint met schilderen, je een veilige plek hebt om het canvas te drogen. Wees voorzichtig als je het op kranten of papier laat drogen, want zelfs de kleinste aanraking met de verf kan ervoor zorgen dat het papier blijft plakken en foutjes veroorzaakt. Zelfs kleine doeken kunnen onpraktisch zijn als ze nat zijn. Een anti-aanbaklaag is geweldig, als het mogelijk is.