Kunstuitleen

 

 

Als kunstenaar een mooi bericht overbrengen

 

Het lenen van je kunst aan een museum of galerij heeft veel positieve punten. Je deelt je passie en kunstcollectie met de community, vergroot je contacten in de kunstwereld en komt mogelijk zelfs in aanmerking voor een belastingvoordeel. Het is ook een geweldige manier om je kunst veilig en verzorgd te houden, als je geen plaats meer op je muren hebt. Het publiek krijgt een kunstwerk te zien dat ze nooit zouden tegenkomen als je het niet had uitgeleend aan een museum.

Zoals met de meeste dingen, zijn er ook risico’s. Je kunst zal vervoerd worden en misschien beschadigd raken tijdens de transport en komt in handen van iemand anders, buiten je bescherming. Het lenen van uw kunst aan een museum is meestal gratis. Als uw kunstcollectie groter wordt dan u thuis kunt bewaren, is het uitlenen van uw kunststuk een goede optie voordat u een opslagruimte huurt. De zogenaamde ‘leners’ huren uw kunst niet voor niks, ze hebben er respect voor en kunnen genieten van mooie schilderijen. Daarom is uw kunst bij uitleen meestal veilig.

Kunst is niet alleen maar voor de rijke onder ons, ook de doorsnee Nederlander interesseert zich tegenwoordig meer in kunst. Iedereen wil graag iets moois in huis hebben, maar niet iedereen heeft daar een toereikend budget voor. De kunstuitleen speelt hier handig op in. De kunstuitleencentra zijn voor een breed publiek, voor iedereen is er wel iets wat hij of zij mooi vind. Bovendien is de kunstuitleen veel gemakkelijker en overzichterlijker dan bijvoorbeeld een galerie of een museum. Je kunt gewoon naar binnen lopen, zonder een toegangskaartje te hoeven kopen.