Kunstuitleen

 

 

Als kunstenaar een mooi bericht overbrengen

 

Het uitlenen van je kunst aan een museum of galerij heeft veel positieve punten. Je deelt je passie en je kunstcollectie met de community, vergroot je contacten in de kunstwereld en komt mogelijk zelfs in aanmerking voor een belastingvoordeel. Het is ook een geweldige manier om je kunst veilig en verzorgd te houden als je geen plaats meer op je muren hebt. Het publiek krijgt een kunstwerk te zien dat ze nooit zouden tegenkomen als je het niet had uitgeleend aan een museum.

Zoals met de meeste dingen, zijn er ook risico’s aan verbonden. Je kunst zal vervoerd worden en misschien beschadigd raken tijdens het transport en komt, buiten je bescherming, in handen van iemand anders. Het lenen van jouw kunst aan een museum is meestal gratis. Als jouw kunstcollectie groter wordt dan je thuis kunt bewaren, is het uitlenen van jouw kunststuk een goede optie voordat je een opslagruimte huurt. De zogenaamde ‘leners’ huren jouw kunst niet voor niks, ze hebben er respect voor en kunnen genieten van mooie schilderijen. Daarom is jouw kunst bij uitleen meestal veilig.

Kunst is niet alleen maar voor de rijken onder ons, ook de doorsnee Nederlander interesseert zich tegenwoordig meer voor kunst. Iedereen wil graag iets moois in huis hebben, maar niet iedereen heeft daar een toereikend budget voor. De kunstuitleen speelt hier handig op in. De kunstuitleencentra zijn voor een breed publiek; voor iedereen is er wel iets wat hij of zij mooi vindt. Bovendien is de kunstuitleen veel gemakkelijker en overzichtelijker dan bijvoorbeeld een galerie of een museum. Je kunt gewoon naar binnen lopen, zonder een toegangskaartje te hoeven kopen.