Cultureel

 

 

Opvoeden met kunst

Gemeenten die veel aandacht besteden aan kunst en cultuur zijn veel interessanter dan gemeenten waar minder te beleven valt. Mensen genieten intens van cultuur. Zij hebben meer geld over om te wonen in een plaats met veel cultuur. In een wijk die niet alleen veilig is, maar ook mooi en uitdagend. Bedrijven vestigen zich daar, waar hun medewerkers graag willen wonen. De aanwezigheid van kunst en cultuur geeft geen negatieve economische problemen in onze wereld. Cultuur is een manier om de economie te laten draaien.

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking zingt, schildert, danst, speelt toneel, fotografeert / filmt, of schrijft verhalen en gedichten. Meer dan 60% gaat minimaal drie keer per jaar naar voorstellingen, concerten of musea. En bijna alle jongeren en veel volwassenen bezoeken regelmatig een bibliotheek. 100% van de Nederlanders geniet van muziek, theater en film op radio, cd, dvd van internet en 80% leest verhalen en romans. Kunst en cultuur zijn van en voor iedereen. Maar als er een muziekschool wegvalt, zullen alleen kinderen uit de oudere generatie toegang blijven houden tot deze vorm van kunst. Alle kinderen vroeg in contact met kunst brengen, levert uiteindelijk een slimmere, creatievere bevolking op. En van creatief talent kunnen we later profiteren.

Kinderen en jongeren moeten de kans krijgen om zich creatief te ontwikkelen. Dit vereist een goede en betaalbare cultuuropvoeding. Dit begint bij basisscholen: ze kunnen samenwerken met kunstenaars, kunstinstellingen, centra voor kunsteducatie en bibliotheken, maar ook met kunstacademies voor de verdere ontwikkeling van creatief talent.

 

Hoe maak je een museumbezoek voor kinderen interessant?

Een bezoek aan een museum of een tentoonstelling klinkt voor de meeste kinderen niet meteen als een interessante activiteit. Maar het is wel een heel goede manier om nieuwe interesses te ontdekken en de creativiteit en verbeeldingskracht te stimuleren. En een museum of tentoonstelling kan wel degelijk heel leuk voor kinderen zijn. Je moet alleen even weten hoe.

Hieronder volgen wat tips om het museumbezoek ook voor je kinderen spannend te maken:

  • Doe een speurtocht. Veel musea bieden een speurtocht voor kinderen aan, met soms zelfs leuke prijsjes. Maak hiervan gebruik, of verzin zelf een speurtocht (Bijvoorbeeld: Weten jullie hoe dit komt? Kunnen jullie dit detail terugvinden?)
  • Kies een interactief museum. Musea zijn steeds meer ingericht op zelf doen en actief bezig zijn. Laat kinderen zelf aan de slag gaan met machines of met experimenten, hoe meer ze zelf kunnen doen, hoe leuker het wordt
  • Maak rondleidingen interessanter. Bereid je voor door van tevoren verhalen te lezen over het onderwerp van de tentoonstelling of het museum. Leuke anekdotes of griezelige verhalen maken een museumbezoek een stuk levendiger
  • Kies een kidsproof-museum of een expositie die ze een ervaring rijker maakt. Een museum waarin kinderen voorwerpen kunnen aanraken, of een tentoonstelling die aansluit bij hun belevingswereld maakt een bezoek veel aantrekkelijker voor ze
  • Zorg dat de uitgang ook halverwege de tentoonstelling makkelijk bereikbaar is of laat ze rustig zitten op een bank. Mochten de kinderen toch genoeg krijgen van het museumbezoek, sleep ze dan niet tegen hun wil mee, en laat ze (alvast) naar buiten gaan. Dan houd je het voor iedereen prettig en zijn ze eerder bereid een volgende keer weer mee te gaan.