Cultureel

 

 

Opvoeden met kunst

Gemeenten die veel aandacht besteden aan kunst en cultuur zijn veel interessanter dan gemeenten waar minder te beleven valt. Mensen genieten intens van cultuur. Zij hebben meer geld over om te wonen in een plaats met veel cultuur. In een wijk die niet alleen veilig is, maar ook mooi en uitdagend. Bedrijven vestigen zich daar, waar hun medewerkers graag willen wonen. De aanwezigheid van kunst en cultuur geeft geen negatieve economische problemen in onze wereld. Cultuur is een manier om de economie te laten draaien.

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking zingt, schildert, danst, speelt toneel, fotografeert of filmt, schrijft verhalen en gedichten. Meer dan 60% gaat drie keer per jaar naar voorstellingen, concerten of musea. Bijna alle jongeren en veel volwassenen bezoeken regelmatig een bibliotheek. 100% Van de Nederlanders geniet van muziek, theater en film op radio, cd, dvd van internet en 80% leest verhalen en romeinen. Kunst en cultuur zijn van en voor iedereen. Maar als een praktijk als de muziekschool wegvalt, zullen alleen kinderen uit de oudere generatie toegang blijven houden tot deze vorm van kunst. Alle kinderen vroeg in contact met kunst brengen, levert uiteindelijk een slimmere, creatievere bevolking op. En met creatief talent kunnen we later van profiteren.

Kinderen en jongeren moeten de kans krijgen om zich creatief te ontwikkelen. Dit vereist een goede en betaalbare cultuur opvoeding. Dit begint bij basisscholen: ze kunnen samenwerken met kunstenaars, kunstinstellingen, centra voor kunsteducatie en bibliotheken, maar ook met kunstacademies voor de verdere ontwikkeling van creatief talent.